28 August, 2010

Soal dan jawab sendiri

Apa yang aku suka?
Aku suka kucing, sampai pernah tidur ngan kucing kesayangan, pastu bile aku balik sekolah, dia selalu tunggu aku depan pintu.

Apa yang aku makan?
Aku makan apa yang mak masak,walaupun sedap or tidak...kadang2 aku suke makan nasi goreng yg aku masak....hua..hua..hua

Apa yang aku pikirkan?
Aku selalu pikirkan masa depan, anak2 murid, dosa...macam2 lah...agak2 10 tahun akan datang Malaysia nie mcm ek...

Warna kesukaan?
Aku suka warna Hijau...dari zaman sekolah sampai dah besar Hijau je yg paling canik pada pandangan aku..tapi heran lah, baju bayk warna lain....

Suka tidur?
Memang suka tidur...tapi tidur bila malam, penat n tension...sbb malas nk pikir

Paling benci?
ermmm....paling benci org ckp tak serupa bikin

Adakah anda ramai kawan?
Kawan dlm YM, Skype, facebook, Twitter dan Blog semua ado....

Siapa kawan yg paling rapat ngan aku?
Kalo perempuan kak sara lah org nya...dia lebih dari seorang sahabat
Kalo lelaki Mohamad Ahmad lah orang nya.....

Izinkan aku menikmatinya

Hari nie dah 28 hari kita berpuasa, ku harap Ya Allah, kau panjangkan lah mase ini kerna tak sanggup masa berlalu begitu pantas. Alhamduilla puasa aku pun penuh, harap2 puasa ku ini dapt diteruskan hingga akhir Ramadhan. Aku rasa seronok sgt kalo dpt bersama-sama 10 malam terakhir tanpa sebarang keuzuran, Ya Allah kabulkan lah doaku, kerna aku dapat merasakan kemanisan itu apabila melakukan apa yang kau sukai. Dulu aku selalu mengajukan soalan pada kau, kenapa lah doa aku tak dikabulkan, sekarang semua persoalan itu telah pun terjawab. Ya, Allah aku manusia biasa, kadang-kala aku mudah rebah dan tersungkur & usah kau membiarkan aku menentukan nasibku sendiri, kau bimbinglah aku kejalan yang diredhai.

Dari Anas r.a katanya:”Rasulullah saw bersabda:”Apabila kamu berdoa, hendaklah kamu bersungguh-sungguh, yakin dalam doa (bahawa Allah taala mendengar dan mengabulkan)

22 August, 2010

Klik this video

Salam semua?

Since tengok video nie kt you  tube, Ya Allah merdunya suara budak nie, kalo aku jadi makmum dia sure tak ngantukkan...ramai anak murid aku kata, imam muda nie macam menyanyi, tapi pada aku maybe suara dia mendayu n lunak merdu...aku siap dgr berkali-kali dan  tunjukkan pada anak murid aku untuk diwar-warkan. Maklumlah aku kan cikgu Multimedia, kalo ade jer video yg menarik aku jumpa, aku akan kongsikan ngan mereka bg mendapat manfaat bersama. Wassalam.

21 August, 2010

Do'a Malam Lailatul Qadar

Lailatul Qadar

Bagaimana Wanita Haidh Menghidupkan Malam Lailatul Qadar?

Wanita haidh, nifas dan musafir tetap boleh mendapatkan bahagian lailatul qadar. Namun karena wanita haidh dan nifas tidak boleh melaksanakan solat ketika itu, maka dia boleh melakukan amalan ketaatan lainnya. Antaranya adalah

1.Membaca Al Quran tanpa menyentuh mushaf
2.Berzikir dengan memperbanyak bacaan tasbih (subhanallah), tahlil (laa ilaha illallah), tahmid (alhamdudilla) dan zikir (subhanallah), dan zikir lainnya
3.Memperbanyakkan doa

Oleh itu, bagi kaum hawa, janganlah berasa sedih sekiranya kita didatangi Haidh pada 10 malam yang terakhir. Sesungguhnya ada juga ganjaran yang Allah tidak lupa untuk memberikan kepada setiap hambanya.

Tanda Malam Lailatul Qadar

1)udara dan angin sekitar terasa tenang.
“Lailatul qadar adalah malam yang penuh kelembutan, cerah, tidak begitu panas, juga tidak begitu dingin, pada pagi hari matahari bersinar lemah dan nampak kemerah-merahan.

2)Malaikat turun dengan membawa ketenangan sehingga manusia merasakan ketenangan tersebut dan merasakan kelazatan dalam beribadah yang tidak didapatkan pada hari-hari yang lain.

3)Manusia dapat melihat malam ini dalam mimpinya sebagaimana terjadi pada sebagian sahabat.

4)Matahari akan terbit pada pagi harinya dalam keadaan jernih, tidak ada sinar.

5)Malam yang terang, tidak panas, tidak dingin, tidak ada awan, tidak hujan, tidak ada angin kencang.

AMALAN IBADAT YANG MENGHAPUSKAN DOSA

(1) WUDUK
Rasulullah SAW bersabda : "Jika seseorang Muslim atau Mukmin mengangkat wuduk, maka ketika membasuh mukanya, segala kesalahan kerana pandangan matanya keluar bersama-sama air atau bersama akhir ketitisan air. Jika dia membasuh kedua tangannya bersama air atau bersama akhir titisan air. Jika dia membasuh kedua kakinya, maka keluarlah dosa yang dilakukan kedua kakinya bersama air atau bersama akhir titisan air, hingga dia bersih dari semua dosa." (Riwayat Muslim).

Rasulullah SAW bersabda : "Mahukah kamu aku tunjukkan sesuatu yang dengannya Allah menghapuskan kesalahan dan mengangkat darjat? Sahabat menjawab: Mahu Ya Rasulullah! Nabi SAW berkata: "Menyempurnakan wuduk pada waktu subuh yang dingin dan banyak melangkah ke masjid serta menunggu solat jemaah setelah solat sunnah. Yang demikian itu adalah ikatan kepada Allah." (Riwayat Muslim)


(2) AZAN
Azan adalah salah satu syiar Islam yang nyata dapat menghapuskan keburukan. Rasulullah SAW bersabda : "Barangsiapa yang ketika selesai mendengar azan mengatakan : ‘Asyahadu an la ilaaha illallah wahdahu la syrikalalahu wa anna Muhammadan ‘abduhu wan rasulan wa bil Islami dinan. (Saya menyatakan tiada Tuhan selain Allah yang Maha Esa tanpa sekutu apa pun bagiNya. Saya menyatakan bahawa Muhammad adalah hamba dan utusanNya. Saya rela Allah sebagai Tuhan dan Islam sebagai agamaku, maka dia diampuni dosanya." (Riwayat Muslim).

Rasulullah SAW bersabda : "Orang yang azan itu diampuni dosanya sepanjang suaranya dan disaksikan oleh setiap (tumbuhan) yang kering dan yang basah. Orang yang menghadiri solat itu dituliskan 25 kali solat dan dihapuskan dosanya antara solat dengan solat berikutnya." (Riwayat Ahmad dan Abu Daud)


(3) BERJALAN KE MASJID (Tempat solat)
Rasulullah SAW bersabda : "Barang siapa bersuci (wuduk) di rumahnya, kemudian berjalan ke salah satu tempat ibadah untuk melaksanakan salah satu kewajipan terhadap Allah, maka kedua langkahnya itu sebagai penghapus dosa dan langkah yang lain mengangkat darjatnya." (Ibnu Majah)


(4) SOLAT LIMA WAKTU
Rasulullah SAW bersabda : "Saya mendengar Rasulullah SAW berkata: "Bagaimana pendapatmu, jika ada sungai di depan pintu (rumah) seseorang di antara kamu dan dia mandi darinya lima kalis setiap hari, apakah ada kotoran yang tersisa darinya?" Sahabat menjawab : "Tidak tersisa sedikit pun kotoran darinya." Nabi Muhammad SAW berkata: ‘Demikian itu adalah perumpamaan solat lima waktu, yang dengannya Allah SWT menghapuskan segala kesalahan dan dosa." (Muttafaq Alaih)


(5) SOLAT JUMAAT
Hari Jumaat adalah terpenting dan paling utama dalam seminggu. Solat Jumaat menghapuskan keburukan dan dosa. Rasullullah SAW bersabda: "Barangsiapa berwuduk dengan sempurna, kemudian mendirikan solat Jumaat dan dia mendengar khutbah dengan tekun, maka terampuni dosanya antara hari itu dengan Jumaat berikutnya dan ditambahkan tiga hari. Barang siapa yang melengah-lengahkannya, maka tiadalah pahalanya." (Riwayat Muslim).


(6) MEMBACA AMIN
Rasulullah SAW bersabda : "Jika imam membaca amin maka bacalah amin. Sebab orang yang membaca amin bersama aminnya malaikat, maka dia diampuni dosanya yang telah silam." (Riwayat Al Bukhari)


(7) BANGUN DARI RUKUK (Iktidal)
Rasulullah SAW bersabda : "Jika imam mengucapkan: "Sami' allahu liman hamidah’, maka berkatalah: "Allahumma rabbana lakal hamd’. Sebab, siapa yang ucapannya bertepatan dengan ucapan malaikat, maka dia di ampuni dosanya yang telah lalu." (Riwayat Bukahri)


(8) QIAMULLAIL
Sesungguhnya qiamullail adalah etika dan pekerjaan orang-orang yang baik dan bahagia. Rasululullah SAW bersabda : "Lakukanlah qiamullail. Sebab qiamullail itu tradisi orang-orang yang salih sebelum kamu dan sebagai pendekatan kepada Allah, penanggal dosa dan penghapus keburukan serta mengusir penyakit dari badan." (HR Ahmad.Tirmizi, Hakim dan Baihaqi)


(9) SOLAT TAUBAT
Rasulullah bersabda : "Jika seseorang manusia melakukan dosa (kecil) lalu dia berwuduk dengan sempurna, mendirikan solat dua rakaat kemudian memohonkan ampunan kepada Allah, maka dia diampunkan dosanya. Lalu Nabi Muhammad s.a.w.membaca ayat ini: ‘Orang-orang yang melakukan perbuatan keji atau menganiayai dirinya, kemudian mereka ingat kepada Allah, lalu meminta ampun kepada Allah…" Dia diampuni dosanya." (Ali b. Abi Talib)


AMALAN HARIAN YANG MENGHAPUSKAN DOSA


(1) SEDEKAH
Rasulullah SAW bersabda : "Takutlah kamu pada neraka!" Kemudian Nabi Muhammad SAW mundur dan memalingkan wajahnya, kemudian berkata: 'Takutlah kamu pada neraka!' Kemudian mundur dan memalingkan wajahnya tiga kali, hingga kami mengira bahawa Nabi Muhammad SAW melihat neraka. Kemudian Nabi SAW berkata: 'Takutlah kamu kepada neraka walaupun dengan sepotong kurma dan jika tidak mendapatkannya, maka cukup dengan kalimah tayyibah." (HR. Bukhari).


(2) PUASA
Rasulullah SAW bersabda : "Barang siapa berpuasa satu hari di jalan Allah, maka Allah menjauhkannya dari neraka (sejauh perjalanan) 70 tahun." (Abu Said al-Khudri).


(3) HAJI DAN UMRAH
Rasulullah SAW bersabda : "Barangsiapa yang haji ke Baitullah (Kaabah) dan dia tidak berkata perkataan yang mencemarkan dan tidak melanggar syariat maka dia kembali seperti hari dia dilahirkan oleh ibunya." (Abu Hurairah).


(4) TAWAF
Rasulullah SAW bersabda : "Saya mendengar Rasulullah SAW bersabda: "Barang siapa yang tawaf tujuh kali, ia seperti memerdekakan seorang hamba. "Saya mendengar beliau berkata: 'Tidaklah seseorang meletakkan satu kaki dan mengangkat kaki yang lainnya melainkan dihapuskan satu dosa darinya dan ditulis satu kebaikan baginya." (Umar Radhiyallahu Anhu).


(5) HARI ARAFAH
Rasululllah SAW bersabda : "Tiada hari yang Allah SWT lebih banyak membebaskan manusia dari neraka selain dari hari Arafah. Sesungguhnya Allah SWT membanggakan manusia kepada para malaikat, lalu berfirman: 'Apa yang dikehendaki mereka?' (Aisyah).

Jelaslah bahawa sebenarnya banyak amalan yang boleh dilakukan untuk menghapuskan dosa yang telah kita lakukan selain dari kita memohon ampun kepada Allah SWT dan bertaubat kepada-Nya. Semua ini perlu kita ketahui agar amalan kita bukanlah suatu peniruan tingkahlaku tetapi kita amalkan kerana menuntut keredhaan Allah SWT dan ganjaran yang telah dijanjikan.

19 August, 2010

18 August, 2010

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...